Titreme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Titreme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Titreme Hastalığı

Titreme hastalığı (tremor), genellikle ellerde görülmekle birlikte, vücudun herhangi bir yarısında, kol ve bacaklarda veya bazı durumlarda tüm vücutta meydana gelebilir ve tedavi edilmesi zor olabilir. Başlangıçta çok rahatsızlık vermeyen titreme hastalığı, kişinin yaşı ilerledikçe şiddetini artırabilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler genellikle istirahat halinde ortaya çıkar ve bu tip titremelerin başında Parkinson hastalığı gelmektedir.

İstirahat Halinde Oluşan Titreme

Titreme (tremor) hastalığı, pek çok durumda görülebilir. En çok ellerde titreme şeklinde ortaya çıkmakla birlikte, vücudun herhangi bir yarısında, kol ve bacaklarda veya tüm vücutta meydana gelebilir. Titreme gibi hastalıklarda şikayetler genellikle istirahat halinde iken ortaya çıkar. Bu titreme hastalığının başında Parkinson hastalığı gelmektedir. Parkinson hastalığı ile ilişkili veya bağımsız olarak da istirahat halinde titremeye sebep olan birçok hastalık bulunmaktadır. İstirahat halinde meydana gelen titreme durumlarına genellikle ileri yaştaki hastalarda rastlanır.

İş Esnasında Oluşan Titreme

Çok sık karşılaşılan farklı bir titreme durumu ise ellerin havaya kaldırılıp, havada bekletilmesi esnasında veya vücudun bir iş yapması sırasında meydana gelen, fakat istirahat sırasında oluşmayan titremedir. Bu tür titremeler genellikle aileden kaynaklı özellik taşır ve kalıcı olarak çocuklara da geçebilir. Bu gruptaki titreme durumları "Esansiyel Tremor" olarak da bilinir ve gözlemlenir. Bu tür titreme şikayetleri daha çok genç yaştaki kişilerde görülmektedir.

Titreme Durumu Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Titreme şikayetleri, türü ne olursa olsun genelde gündüz vakitlerinde ortaya çıkar ve hastaların endişeli veya düşünceli olma esnasında, sinirsel gerginliğin yükseldiği zamanlarda şiddetlenir. Uykuda ise titreme hastalığı durumu gözlenmez.

Belirtileri Nelerdir?

Titreme hastalığının en belirgin özelliği istirahat halinde meydana gelen titreme olmakla beraber, hastaların vücut tablolarında hareketlerde yavaşlama, bacaklarda ve kollarda ağrı, katılık, tutukluk, ellerde kavrama kaybı, yürüme güçlüğü gibi durumlar da eklenir. Titreme hastalığı görülen kişiler hemen bir doktora başvurup tedaviye başlamalıdır. Çünkü bu hastalığın sonucunda kişilerde gün geçtikçe hafıza kaybı ve unutkanlık başlar.

Titreme Sonucunda Ortaya Çıkan Hastalıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Başta Parkinson hastalığı gibi titreme ile ortaya çıkan ayaklarda ve kollarda hareket bozukluklarının ilk tedavisi ilaç tedavisidir. Ancak bu hastalıkların tedavisinde uzun yıllar geçtikçe kullanılan ilaca tolerans gelişmesi veya yüksek dozda ve uzun süreli ilaç kullanımına bağlı olarak yan etkilerin ortaya çıkması gibi durumlarda veya titreme hastalığı ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamıyorsa cerrahi tedaviye başvurulabilir. Modern cerrahi tedavi esnasında hastaların baş kısmına bir çerçeve takılır, sonrasında hastaların MRI tekniği ile beyin görüntüleri çekilir. Buradan elde edilen koordinatlarla hastaların bilgisayar yardımı ile o hastaya özel beyin görüntüleri çıkarılır ve sonrasında hastalar ameliyat edilmek üzere ameliyathaneye alınır. Burada hastanın kafa tasına küçük bir delik açılarak o delikten hastanın beynine "mikroelektrot" sokularak son derece gelişmiş teknolojik makineler yardımı ile titreme hastalığı veya diğer hareket bozukluklarından sorumlu olan beyin hücreleri bulunabilir. Elde edilen veriler yardımıyla hastaların fizyolojik beyin haritaları görülebilmektedir. Bu tedavi yöntemi, hastalıktan sorumlu beyin hücrelerinin yerlerinin tespiti hata payı olmadan bulunabilmesine ve tedavinin olumlu ilerlemesini sağlamaktadır. Bu hücrelerin yerleri tam olarak tespit edildikten sonra hücrelerin yakılması ile bu bölgeye beyin pili takılarak elektrik yardımı verilmesi ile sağlanmaktadır. Yakma işlemi bittikten sonra elektrot çıkarılarak ameliyat sonlanır. Genelde titreme hastalığı ameliyat sonucunda olumlu yanıt vererek kişilerin bu hastalıktan kurtulmasına yardımcı olmuştur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Diz Titremesi Neden Olur?

Diz Titremesi Neden Olur?

Bebeklerde Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Titreme Üşüme Belirtileri ve Tedavisi

Ateş Titreme Üşüme Belirtileri ve Tedavisi

İç Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

İç Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

El Neden Titrer?

El Neden Titrer?

Kalpte Titreme Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Kalpte Titreme Hissi Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Kediler Neden Titrer?

Kediler Neden Titrer?

Göz Kapağı Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Göz Titremesi Belirtileri ve Tedavisi